Kreditno zadužili RS, ali nema podataka o utrošku sredstava

Bez autora
Jun 04 2013

Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, koja djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske (RS), povukla je od osnivanja do kraja 2012. godine 42,2 miliona KM kreditnih sredstava, ali ne postoji ni zvanična ocjena realizacije projekata, niti namjenskog trošenja tih sredstava. Završni izvještaji za realizovane projekte nisu razmatrani i usvajani od nadležnih institucija RS-a, tako da ne postoji zvanična ocjena realizacije projekta i namjenskog trošenja sredstava. Dugoročne obaveze (dugoročna razgraničenja) Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata iskazane su u ukupnom iznosu od 30.356.812 KM. Na navedenoj poziciji, po instrukciji Ministarstva finansija, evidentiraju se sva kreditna sredstva koja su povučena od osnivanja Jedinice za koordinaciju do 31. decemra 2012. godine (42.216.801 KM), umanjena za iznos replasiranih sredstava putem banaka, u skladu s planom implementacije projekata, koja ukupno iznose 11.859.989 KM.

Kreditno zadužili RS, ali nema podataka o utrošku sredstavaJedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, koja djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske (RS), povukla je od osnivanja do kraja 2012. godine 42,2 miliona KM kreditnih sredstava, ali ne postoji ni zvanična ocjena realizacije projekata, niti namjenskog trošenja tih sredstava.

- Završni izvještaji za realizovane projekte nisu razmatrani i usvajani od  nadležnih institucija RS-a, tako da ne postoji zvanična ocjena realizacije projekta i namjenskog trošenja sredstava - ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dajući ovoj jedinici mišljenje s rezervom kada je u pitanju rad u prošloj godini.

Dugoročne obaveze (dugoročna razgraničenja) Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata iskazane su u ukupnom iznosu od 30.356.812 KM.

Na navedenoj poziciji, po instrukciji Ministarstva finansija, evidentiraju se sva kreditna sredstva koja su povučena od osnivanja Jedinice za koordinaciju do 31. decemra 2012. godine (42.216.801 KM), umanjena za iznos replasiranih sredstava putem banaka, u skladu s planom implementacije projekata, koja ukupno iznose 11.859.989 KM.

Replasirana sredstva po projektima su: Projekt SSCADP-a 3.871.903; Projekt LRFDP-a 2.523.869; Projekt REEP-a 5.464.216 KM.

Sredstva su plasirana putem finansijskih institucija: MKD Sinergijaplus Banja Luka (4.510.115 KM); MKD Mikrofin Banja Luka (3.705.878 ); Nova banka Banja Luka (2.578.640 ); NLB Razvojna banka Banja Luka (469.000 ); Pavlović internacional banka Bijeljina (302.982 ); Štedno kreditna organizacija (ŠKO) Gradina Srbac (97.791 ); ŠKO Agroinvest Dervena (97.791 ); ŠKO Hercegovina Berkovići (97.791 KM).

Sredstva iz navedenih replasmana refundiraju se Ministarstvu finansija RS-a.

- Odgovornim osobama u Jedinici za koordinaciju nije poznata dalja namjena replasiranih sredstava, nakon što se refundiraju od  korisnika Ministarstvu finansija, tj. da li se vrši njihov novi replasman, ko je zadužen da vrši replasman i po kojim kriterijima - upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a uz napomenu da navedena sredstva u kreditnim sporazumima imaju karakter revolving fonda.

Ukupno povučena sredstva po projektima predstavljaju zaduženje RS-a.

Revizija je ukazala i da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata nisu proveli raniju odluku Vlade o utvrđivanju statusa i plaća zaposlenih u jedinicama za implementaciju projekata.

Također, Jedinica za koordinaciju nije provodila postupke vezane za nabavku kancelarijskog materijala, goriva za motorna vozila, usluge održavanje motornih vozila, usluge održavanja biro i kompjuterske opreme, za vlastite potrebe (najmanje 18.000 KM).

Ova jedinica djeluje u sastavu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa zadatkom da koordinira realizaciju poljoprivrednih projekata koji se finansiraju sredstvima međunarodnih finansijskih institucija iz oblasti poljoprivrede, koje prihvata Vlada RS-a.

Finansijski rezultat Jedinice na kraju 2012. godine iskazan je u negativnom iznosu od -23.677.995 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik